søndag 13. september 2009

Finse

Finse er fortsatt et navn som har litt evntyr i seg, og som Bergensbanens høyeste stasjon får det mye gratis reklame gjennom alle som passerer med toget.


Det er mange historier som har utspunnet seg på Finse. Under krigen forsøkte tyskerne å anlegge en flyplass på Hardangerjøkulen, og selv om forsøket mislyktes kan man fortsatt finne rester av anleggsvirksomheten langs løypa opp mot toppen av breen.

Fundamentet til Sonja Hennies skøytehall ligger like nedenfor jernbanestasjonen, og mange har vel også fått med seg at enkelte sener i en av George Lukas' Star Wars filmer er innspilt på Finse.
I tillegg til den årlige sykkelinvasjonen, er det en del faste arrangementer som Finsejazz og skiskeilingsfestival. Påsken er også en populær tid i høyfjellet, og da er det tidvis litt "maurtue-tendenser" på perrongen.

I tillegg til hotellet 1222 og DnT's Finsehytta, er det sykkelutleie og en liten butikk i tilknytning til hotellet. Dette er naturligvis ikke noen helårsbutikk, så åpningstider bør sjekkes med hotellet. Prisene reflekterer også at det er en del ekstrakostnader med å drive butikk på "Norges tak", så det er neppe stedet å gjøre noen storhandel med mindre man sitter veldig godt i det.

På Finse finner man også Rallarmuseet, som nylig ble oppgradert i forbindelse med hundrårsjubileet til Bergensbanen våren 2009. I tillegg til utstilling av gammelt brøytemateriell og en autentisk "rallarbrakke", er museet nå oppgradert med moderne multimediainstallasjoner i tilknytning til de ulike tradisjonelle museumsgjenstandene.Finse er ingen sydendestinasjon, men på gode sommerdager er det mulighet for å trekke av seg T-skjorten. Det er imidlertid ikke hver sommer som har med seg "gode sommerdager", og som de med litt fartstid sier: "Det er ikke hver sommer man kan ta av seg trøya - nei det er ikke hver sommer man kan ta av seg stillongsen heller!"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar