søndag 13. september 2009

Uksabotn - sommer

Selve Uksabotn er en godt skjermet "botn", der Finsevassdraget vider seg litt ut på tur mot Ustevatn. Som en ser av bildet er jernbanesporet lagt om i området, noe som gjør det til en av de strekningene på Bergensbanen der togene holder høyest hastighet.


Uksabotn ligger i et dalføre som tradisjonelt var mye benyttet som handelsrute mellom vestlandet og østlandet. I riktig gamle dager var Hallingskeid en stor handelsplass, der oppkjøpere fra østlandet kjøpte bufe fra vestlandsbøndene. Fra Hallingskeid gikk det fedrifter over fjellet og videre nedover hele Hallingdalen helt ned til Drammen.

I dag er man litt mer beskjeden med driftene, men på grunn av gode beiter og behagelig temperatur, er dalføret fortsatt et populært beiteområder blant bønder i Ulvik. Siste skudd på stammen er en ikke helt ukjent politiker fra Ulvik som er i ferd med å etablere seg på sørsiden av elva i Uksabotn.

At det er gode beiteområder kan en også lese av kartet, der Sauabotn, Uksabotn og Hestbotn ligger på rekke og rad nedover.

På bildene under er det "nestor" i Uksabotn som er på tur oppover Rallarvegen med sauene sine. Med fruen som "bjellesau", og godt hjulpet av familie og venner blir det en fin tur når også værgudene viser seg fra sin beste side.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar